Kotimaisten pelien suosiminen
 • Sami Koponen
  Viestit: 2
  Liittynyt: 25 Elo 2019, 14:08

  Kotimaisten pelien suosiminen

  Kirjoittaja Sami Koponen » 28 Elo 2019, 23:21

  Olen nyt pari päivää haudutellut tätä aihetta, enkä varmaan vieläkään osaa sitä ihan oikein muotoilla, mutta jostainhan sen keskustelun täytyy alkaa.

  Olen miettinyt kotimaisten roolipelien promottamista roolipelikeskusteluissa, omassa pelipöydässä ja pelitapahtumissa. Tyypillistähän on, että D&D, Fate, Call of Cthulhu ja muut suursuosikit saavat kyllä näkyvyyttä, mutta kotimaiset pelit eivät niinkään. Kun joku kysyy vinkkiä sopivaksi peliksi, pitäisikö ensin miettiä kotimaiset pelit läpi ja ehdottaa jotain niistä, jos suinkin löytyy sopivaa? Kun miettii, että mitä pelaisi seuraavaksi, niin pitäisikö suomalaisille peleille antaa etuajo-oikeus? Olisiko parempi tarjota pelitapahtumissa ensisijaisesti kotimaisia roolipelejä?

  Kyse on viime kädessä kotimaisen roolipelikulttuurin edistämisestä. Onko sillä väliä, mitä pelejä täällä käytännössä pelataan? Pelikieli on tietysti suomi ja aika usein ne seikkailutkin ovat PJ:n päästä, eli suomalaista tekoa. Silti mietin, että pitäisikö aktiivisesti vaikuttaa siihen, että kotimainen roolipelisuunnittelu ei päätyisi vain kirjahyllyn täytteeksi vaan tulisi oikeasti pelatuksi ja nousisi keskusteluihin? Olisiko siitä kotimaisille peleille jotain hyötyä, että niitä pelattaisiin enemmän vai riittääkö, että ylipäänsä roolipelataan?

  Selvennän vielä, että tämän pohdinnan kärki on hyötyajattelu. Totta kai jokainen voi tehdä mitä ikinä tahtoo, eikä tähän ole tarkoitus liittää moraalista arvottamista. Kysymys koskee sitä, mikä vaikutus on sillä, mitä pelejä pelaamme ja tuomme esille julkisesti.
 • Avatar
  Caktus
  Viestit: 5
  Liittynyt: 25 Elo 2019, 08:23

  Re: Kotimaisten pelien suosiminen

  Kirjoittaja Caktus » 29 Elo 2019, 09:37

  Suomalaisten roolipelien ensisijainen etu verrattuna ulkomaalaisiin peleihin pitäisi olla kieli, alkuperä ja laatu.

  Ensinnäkin suomalaisten roolipelien pitäisi olla suomenkielisiä. Tästä seuraa se, että suomenkieliset roolipelit ovat lähtökohtaisesti helpommin lähestyttäviä kotimaiselle yleisölle. Se tuo luonnostaan kotikenttäetua.

  Toisekseen suomalaisilla roolipeleillä on rikas suomalaisen kulttuurin mytologia mistä pystyy ammentamaan suomalaisen perusluonnon kanssa resonoivia mekaanikkoja ja tarinoita.

  Kolmannekseen suomalaiset pelit tulisi tehdä niin laadukkaiksi, että ne voivat kilpailla ulkomaalaisten tekeleiden kanssa reilusti. Kukaan ei halua pelata huonoa roolipeliä ihan vain sen takia että sen tekijä tai joku tekijöistä on suomalainen.

  En siis millään tavalla kannata pelien asettamista järjestykseen tekijöiden kansalaisuuden perusteella, vaan arvostan suomalaista roolipelituotantoa sen omilla avuilla.
 • Sami Koponen
  Viestit: 2
  Liittynyt: 25 Elo 2019, 14:08

  Re: Kotimaisten pelien suosiminen

  Kirjoittaja Sami Koponen » 29 Elo 2019, 22:26

  Toki näin, mutta kotimaisissa peleissähän on paljon laadukkaita teoksia. Paremmuus on tietysti näkökulmakysymys ja riippuu siitä, mihin peliä on käyttämässä, mutta esimerkiksi The Quick on parempi kuin Call of Cthulhu, Zombeja! Ovella! ja Tales of Entropy ovat parempia kuin Fiasco, Roudan maa on parempi kuin RuneQuest ja Astraterra & Lamentations of the Flame Princess pystyvät monin paikoin parempaan kuin Dungeons & Dragons.

  Nostin nuo edellä mainitut pelit esille siksi, että niille oli helppo löytää vastine jenkkiskenestä. Suomessa on viime vuosina julkaistu monia muitakin pelisuunnittelun puolesta hyviä pelejä. Silti niitä ei hehkuteta keskusteluissa eikä niitä näe ehdoteltavan tyypeille, jotka miettivät johonkin ideaansa sopivaa peliä.

  Jenkkipelien etuna on nähdäkseni lähinnä tunnettavuus niin pelin itsensä kuin taustafiktionkin osalta. Lovecraftin Cthulhu-tarinat ovat uskoakseni monelle kotimaiselle roolipeliharrastajalle paljon tutumpia kuin kummitustarinat tai pohjoismainen dekkarikirjallisuus. En kuitenkaan ole vakuuttunut, että tämä tekisi kotimaisten pelien pelaamisesta erityisen haastavaa.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija