Usein kysytyt kysymykset

Tässä on vastauksia kysymyksiin joita on tullut vastaan vuosien varrella ja etenkin viimeaikoina. Jos et löydä vastausta omaan kysymykseesi, voit kysyä sen suoraan meiltä esimerkiksi yhteydenottolomakkeen kautta.

Mitä sotakarjut ovat? 

Sotakarjut ovat ihmisen ja sian geneettisestä materiaalista tuotettuja siirtogeenisiä hybridejä, joita kloonataan kärsimään sodan kauhut ihmisten puolesta. Lisää sotakarjuista voit lukea täältä.

Mikä “troijalainen”?

Troijalainen on virallisissa yhteyksissä käytetty nimitys sotakarjun (tai muun sopivan olennon) mieleen piilotetusta tietoisuudesta, joka on suojattu memeettisillä lukoilla. Lukot voidaan aukaista oikeilla aistiärsykkeillä. Lisää troijalaisista voit lukea täältä.

Mikä on roolipeli?

Roolipelit ovat tarinankerrontapelejä, joissa pelaajat ohjailevat tiettyjen sääntöjen puitteissa luotuja hahmoja kuvitteellisessa maailmassa. Roolipelejä on erilaisia ja Sotakarjut on niin sanottu pöytäroolipeli (engl. tabletop roleplaying game), jota pelataan yleensä pöydän ääressä ilman rekvisiittaa tai tietokonetta. Lisää aiheesta mm. täällä.

Mitä tässä pelissä tehdään?

Sotakarjut-roolipelissä pelataan sotakarjuja, joiden mieleen on kätketty troijalainen agentti, jolla on salainen tehtävä. Koska kyseessä on sotilasscifi-roolipeli, etenkin aluksi pelaaminen painottu sotilastehtävien pelaamiseen, mutta pelaajahahmojen troijalaisten tietoisuuksien herätessä pelaamisen painopiste alkaa siirtyä enemmän vakooja- tai agenttitoimintaan, kun troijalaiset pyrkivät yhteistyössä suorittamaan salaisen tehtävänsä.

Ovatko kaikki karjut miehiä?

Eivät. Vaikka pelin nimi on Sotakarjut, on olemassa myös naaraspuolisia “sotaemakkoja”. Troijalaisen tietoisuuden sukupuoli on myös vapaasti määriteltävissä, eli sen ei tarvitse täsmätä kehon sukupuolen kanssa.

Voinko pelata pelkkää vakoojatoimintaa?

Toki se onnistuu. Sotilastehtävät voidaan sivuuttaa lyhyesti tai peli-idean voi rakentaa siten, että pelaajien sotakarjut eivät syystä tai toisesta juuri näe taistelutoimintaa.

Voinko pelata pelkkää sotilastoimintaa ja räiskintää?

Tämä onnistuu myös. Halutessa troijalaiseen liittyvät säännöt voidaan sivuuttaa kokonaan, tai niistä voidaan käyttää versiota, joka ei sisällä salaista tehtävää tai vakoojatoimintaa.

Kuka tai ketkä tekevät Sotakarjut-roolipelin?

Sotakarjut pelin on suunnittellut ja kirjoittanut Miska Fredman. Miska Fredman perusti Ironspinen, vuonna 2006 ja on sen jälkeen julkaissut viisi muuta roolipeliä, joista tunnetuimpia ovat Heimot ja Astraterra.

Pelin kuvittaa Hans Zenjuga, jolla on pitkä  kokemus peligrafiikasta ja roolipelien kuvittamisesta. Hans Zenjuga on kuvittanut useita kotimaisia roolipelejä (mm. Melidian, Astraterra) ja monissa kotimaisissa tietokone ja mobiilipeleissä näkyy Hansin käden jälki.

Vuosien varrella peliä on ollut mukana tekemässä koko joukko ihmisiä: Pelin aiempaan kuvitukseen ja konseptointiin on antanut osansa mm. Matti Manner, Jani Hämäläinen, Oskari Wäänänen ja Tuuli Juntunen. Lisäksi peliä on pelitestannut parikymmentä ihmistä ja mukana on ollut muita julkaisseita roolipelisuunnittelijoita kommentoimassa ja auttamassa pelin kehittämisessä.

Voinko pelata ihmistä?

Sääntökirjassa annetaan lyhyesti säännöt ihmishahmojen luomiseen ja pelaamiseen, mutta peli keskittyy Sotakarjuihin.

Miten minun pelaamani sotakarju eroaa toisen pelaajan pelaamasta karjusta?

Vaikka sotakarjut ovat käytännössä klooneja kolmesta eri mallikannasta, kokemukset koulivat kutakin sotakarjua omalla tavallaan. Osittain tästä syystä pidempään tai menestyksekkäämmin palvelleet sotakarjut saavat kutsumanimiä, joita aletaan käyttää sarjanumeroiden ja koodinimien sijaan. Mutta pelaajahahmot poikkeavat myös siinä, että kaikilla pelaajahahmoilla on alitajuntaan kätketty troijalainen tietoisuus, joka on aito ihmispersoona kaikkine muistoineen, oikkuineen ja vahvuuksineen.

Miksi sotakarjut ovat nimenomaan sikoja?

Sika tuntui sopivalta valinnalta. Kaikkiaan ihmis-sika on monella tapaa sopivan ristiriitainen olento. Siinä on tiettyä älykkyyttä ja inhimillisyyttä, mutta myös piirteitä, joita pidetään yleensä epätoivottavina tai inhottavina.

Onko pelissä hahmoluokkia tai kokemustasoja?

Hahmoluokkia ei ole samalla tapaa, kuin vaikka Dungeons & Dragonsissa, mutta hahmoille valitaan jokin koulutushaara, joka määrittelee sotakarjun erikoiskoulutuksen. Kokemustasoja ei myöskään ole, mutta sotilasarvo toimii joissain tapauksissa hieman samalla tavalla. Sotilasarvossa yleneminen mm. avaa uusia mahdollisuuksia erikoiskoulutukseen, lisää hahmon valmiuksia johtaa muita ja lisää taktisia resursseja ja oikeuksia tukialuksella.

Miten ryhmänjohtaminen on huomioitu?

Peli käyttää komentopisteitä, joiden avulla ryhmänjohtaja voi antaa muille käskyjä. Käskyt antavat pelimekaanista hyötyä, jos pisteet käytetään niille tarkoitettuun tehtävään tai toimintaan. Ryhmänjohtaja voi myös saada tukikohdasta tietoja, jotka antavat lisää komentopisteitä tiettyjen tehtävien suorittamiseen. Eli toisin sanoen, komentopisteillä voi “palkita” ryhmää tai sen jäseniä tekemään tiettyjä komentojen mukaisia toimintoja.

Miksei tässä käytetä jotain tunnettua avointa systeemiä?

Mikään tunnetummista avoimista systeemeistä ei kääntynyt aivan halutulla tavalla Sotakarjut-roolipelin käyttöön. Pelimekaniikka, jota peli käyttää, kuitenkin pohjautuu suurelta osin Astraterran sääntöihin, mutta siinä on myös paljon vaikutteita White Wolfin Storyteller-systeemistä, sekä jonkin verran vaikutteita DegenesisFate Core ja Mutant: Year Zero -roolipelien systeemeistä.

Onko tämä suomeksi?

Kyllä. Sotakarjut julkaistaan suomenkielisenä.

Miksi tämä on suomeksi, eikö Englanninkielisellä pelillä olisi enemmän markkinoita?

Englanninkieliset markkinat ovat toki paljon suuremmat, mutta kilpailu on myös huomattavasti kovempaa. Vaikka suomenkielisiä roolipelejä on jo aika mukavasti, ja koko ajan tulee lisää, ei niitä mielestäni ole koskaan liikaa. Eikä mikään estä Sotakarjut-roolipelin kääntämistä englanniksi, jos se menestyy suomenmarkkinoilla.

Mistä voin ostaa Sotakarjut-roolipelin?

Voit ostaa Sotakarjut ja sen oheistuotteita Ironspinen omasta verkkokaupasta tai hyvin varustetuista pöytäpelikaupoista.

Miten tämä eroaa muista sotilasscifi-roolipeleistä?

Sotakarjut tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän sotilastoimintaa ja vakoojajännäriä. Pelimaailma, ja koko pelin asetelma tarjoaa mahdollisuuden hyvin monenlaisiin tarinoihin aina suoraviivaisesta toiminnasta pohdiskelevaan draamapelaamiseen.

Lisäksi pelin säännöt on suunniteltu tarjoamaan säännöt, jotka mallintavat erilaisia taktisia valintoja tai esimerkiksi varustusta sopivalla tarkkuudella, mutta myös palkitsee pelaamisesta, joka antaa jotain pelin tarinalla ja vahvistaa hahmojen piirteitä.

Kommentointi on suljettu.